Melyik a legjobb cégkivonat?

0 Comments

Cégkivonatból több különböző változat is rendelkezésünkre áll, természetesen különböző árakon. Felmerülhet a kérdés, hogy melyik a legjobb cégkivonat.

A kérdésre a válasz, hogy attól függ, hogy mire és hol szeretnénk felhasználni a dokumentumok. Vannak egyszerűbb esetek, amikor könnyű eldönteni, hogy melyik cégkivonat típust szerezzük be. Ha pl. külföldön fogjuk felhasználni, akkor könnyű dolgunk van, mert Apostille cégkivonatra lesz szükségünk. Ez egy speciális felülhitelesítéssel rendelkező cégkivonat típus, a kiállításához szükség lesz arra az országra is, ahol fel fogjuk majd használni.

Hazai felhasználás esetén már egy kicsit nehezebb a helyzet. Az ingyenes cégkivonat szinte soha nem jó, tájékozódásra esetleg megfelelő lehet, hivatalos felhasználásra viszont biztosan nem felel meg. A legjobb, amit tenni tudunk, hogy megnézzük, hogy az adott ügyintézés során melyiket fogadják el. Ezt a legtöbb helyen fel szokták tüntetni, pontosan azért, hogy minden tisztában legyen azzal, hogy milyet igényeljen. Ha nincs megadva konkrétan, akkor több lehetőségünk is van.

Online ügyintézés esetén a közhiteles cégkivonat kizárható, mert ez mindenképpen papír alapú. Általánosságban elmondható viszont, hogy ez a „legjobb”, mert ennek a legmagasabb a hitelesítése. Ha meg van adva, hogy milyen formátumban kell feltölteni az elektronikus cégkivonatot, akkor abból következtetni lehet a szükséges típusra. Ha e-hiteles cégkivonatot fogadnak el, akkor es3 formátumban kell feltölteni. Ha pdf-et vagy jpg-t várnak el, akkor a hiteles cégkivonat lesz a jó választás.